Skip to Content
 
2019. április 24. szerda
Könyvjelzőkhöz ad
Grillezett ételek
Tavasszal még alig sóhajt a rét, s máris sokat idõzünk itt. Ha fagyosak is a reggelek még, s délidõn sem kerül le rólunk a kiskabát, a szabadban készül az ebéd, a vacsora, változatos ételek sora. A tovagomolygó illatok idecsalnak ismerõst-ismeretlent, s ha már megálltak itt, hát maradnak is többnyire. Sül roston sokféle falat, nyársra tûzött pecsenyék, zsenge zöldségek, s a tárcsában fûszeres egyvelegek. Az esõs nyárutó méretes gombákkal örvendeztet, s terítékre kerülnek a vadak is, a bográcsban fortyogó paprikás, vagy fortéllyal fûszerezett ragu illata elvegyül az õszi avar fanyar szagával..., közelebb húzódunk a lángokhoz, melengetjük kezeinket, s játszik velünk a tûz varázsa... A Rousseau-i mondat: vissza a természethez, talán soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban. A gyorséttermek mûvilágában, a szintetikusan elõállított ételféleségek korában a legjobb, amit tehetünk: olykor visszavonulunk; a természet lágy ölén, a halkan ropogó tûz mellett sütjük meg egyszerû vacsoránkat a nekünk kedvesek társaságában. Egy csokorra valót nyújtunk most át legkedvesebb ételeinkbõl.